Samen bereik je meer. Meerdere onderzoeken laten zien dat sporters die samen trainen tot een beter resultaat komen. Maar hoe stel je dan de lopers samen als je een loopgroepje opzet?
Van individu naar sterk team
Er zijn nog geen gouden regels in het samenstellen van de beste groep. Uit teamsporten is wel duidelijk dat het ene team veel beter kan zijn dan het andere. Ook als de individuele capaciteiten overeenkomen. Je hebt voor een goed team in hardlopen niet per se alleen maar sterke lopers nodig.
Haal er nog een paar bij
Zeker door de huidige ervaringen in de digitale wereld is wel één ding heel duidelijk. Een klein groepje, zal het afleggen tegen de grotere groep.
Stel een lekker ruim team samen. Dan krijg je dat verschillende lopers samenkomen en dat leidt tot nieuwe initiatieven. Bijvoorbeeld andere trainingroutes, die leuk en uitdagend zijn.
Slimme zet
Zet vooral ook een paar slimme mensen in. Een paar hardlopers die graag het naadje van de kous willen weten. Die literatuur bijhouden en in de gaten hebben wat goed werkt. Met een paar van die slimme lopers kan de rest van het team weer verder.
De bruggenbouwers
In de groep heb je het liefst een paar lopers die goed kunnen overleggen. Die de misschien wat al te snel denkende slimme lopers in contact houden met de groep. Een soort vertaler van ideeën. Je hebt altijd een paar van dit soort bruggenbouwers nodig. Zij helpen niet alleen zichzelf maar ook de hele groep vooruit.
Meningen peilen
Trek veel tijd uit voor overleg. Een training is dan ook niet alleen een tijd waarin samen gelopen wordt. Je trekt ook tijd uit om elkaar te zien. Als dan ook nog beslissingen genomen worden over bijvoorbeeld een trainingsprogramma voor de komende weken, dan heb je een goed overleg hard nodig.
‘Maar hij loopt veel sneller!’
Verschil in snelheid tussen de leden hoeft niet tot een probleem te leiden. Je kunt de snelle lopers andere taken geven. De snelle leden kunnen weer een bron van inspiratie zijn voor de anderen om ook een volgend niveau te bereiken. Omgekeerd kunnen de snellen ook weer leren over bijvoorbeeld voeding en herstel van de langzamere loper. Of, genieten van een mooie route in plaats van altijd keihard trainen. Langzaam of snel is daarmee gelukkig niet een kwaliteit die de boventoon voert. Een sterke coördinator kan de twee goed samen laten bewegen.
Tot slot
Vraag altijd aan iedereen wat voor hen belangrijk is. Dat hoeft natuurlijk niet iedere week, maar wel regelmatig. De een is sterk competitief ingesteld en wil veel wedstrijden lopen. De ander juist niet en loopt alleen voor zijn of haar gezondheid. Zorg voor een fijne hardloopsfeer die niet door een van de subgroepjes wordt gedomineerd. Een goede groep draait goed als de sfeer past bij het doel. Dat is meestal een mix van sociaal, gezond sporten en soms heel hard over de finish gaan.