De zomervakantie in het vooruitzicht, eindelijk die paar kilo’s kwijt of aan het trainen voor een marathon: er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het leuk en nuttig kan zijn om een fitness wearable aan te schaffen. Maar hoe kies je een wearable die goed bij je past?
Een van de belangrijkste overwegingen om te maken is jouw motief. Wil je vooral wat meer bewegen, wil je op je gezondheid letten – inclusief voedings- en slaappatroon – of ben je een fanatieke sporter? Ook zaken zoals gebruiksfrequentie en draagcomfort zijn essentieel: wil je het liefst de hele dag door je beweging bijhouden of zoek je met name iets om te dragen tijdens het sporten? In het eerste geval ben je meestal beter uit met een activity tracker, in het tweede geval met een sporthorloge.
Criteria om te kiezen
Er zijn nog veel meer criteria waar je een wearable op uit kunt kiezen. Voordat je je laat meeslepen in een online zoektocht of in de winkel is het goed om voor jezelf na te gaan wat voor jou belangrijk is bij een wearable. Als je dat eenmaal voor ogen hebt, zal het uiteindelijke kiezen en kopen een stuk eenvoudiger zijn. Waar kun je aan denken? Ik zet een aantal criteria voor je op een rij.
iOS of Android?
Het type smartphone dat je hebt speelt mee in de keuze die je maakt voor een wearable. Sommige smartwatches met fitness functie werken alleen maar samen met een bepaald besturingssysteem. De meeste activity trackers werken zowel op iOS als Android telefoons.
Wat wil je meten?
De meeste wearables meten in ieder geval stappen, je dagelijkse afgelegde afstand en verbrande calorieën. Sommige trackers houden ook slaap bij. Met een activity tracker met ingebouwde hartslagsensor kun je dagelijks hartslag, rusthartslag of hartritmevariabiliteit meten. Trackers met een ingebouwde hartslagmeter zijn over het algemeen accurater in het bepalen van slaap.
Workouts
De software en sensortechnologie van sommige wearables kunnen merken of je aan het fietsen, rennen of hardlopen bent. Andere bieden de mogelijkheid om handmatig in te voeren welke activiteit je hebt gedaan.
GPS
Enkele sporthorloges en activity trackers bevatten ingebouwde GPS. Dat betekent dat je geen smartphone mee hoeft te nemen tijdens het sporten buiten of hardlopen en toch je route, snelheid en afstand nauwkeurig meet. Neem je je smartphone standaard mee tijdens je hardloopronde, dan is de functie ingebouwde GPS misschien minder noodzakelijk.
Koppelen met andere apps
Maak je al gebruik van een fitness app, zoals Strava, RunKeeper, MyFitnessPal of Apple HealthKit? Of bijvoorbeeld van een slimme weegschaal of bloeddrukmeter? Dan is het goed om eens na te gaan met welke apps jouw wearable kan koppelen. Het is natuurlijk wel zo handig als je jouw fitness wearable kunt koppelen zodat je al je gezondheidsdata in een omgeving hebt.
Positie
De meeste sporthorloges of activity trackers worden om de pols gedragen. Er zijn echter ook wearables te koop die je aan je broekzak, BH of schoen kunt vastklikken. Dat kan bij bepaalde beroepen handiger zijn dan een tracker om je pols.
Notificaties
Vind je het handig om je mail te ontvangen op je wearable? Of geattendeerd te worden op een inkomend SMS-bericht? De meeste trackers zijn via Bluetooth te koppelen met een smartphone, zodat je basic notificaties ook op het bandje om je pols binnen krijgt. Wil je meer functies, zoals stembediening, bellen of een navigatie, dan heb je een meer geavanceerde smartwatch nodig.
Waterdicht
Bij wearables wordt een onderscheid gemaakt tussen waterdicht, spatwaterdicht en niet waterdicht. Waterdicht betekent dat je ermee kunt zwemmen en duiken, bij spatwaterdicht is zweten of sporten in de regen geen probleem en bij niet waterdicht mag de tracker helemaal niet in aanraking komen met water. Ben je een watersporter, dan is de keuze snel gemaakt. Maar misschien vind je het sowieso wel handig als je je wearable gewoon aan kunt houden onder de douche?
Batterijduur
Kans dat je ‘s morgens vergeet om je activity tracker uit de oplader te halen? Dan is een wearable die iedere nacht aan de lader moet waarschijnlijk geen ideale optie voor jou. De batterijduur van wearables verschilt enorm. Sommige moeten om de 5 of 7 dagen worden opgeladen, andere bevatten een horlogebatterij waardoor ze ruim een jaar meegaan zonder op te laden.
Design en draagbaarheid
Op wat voor manier ga je de wearable dragen? Als vervanging van je horloge, of als accessoire daarbij? Wil je een leuk kleurtje, of kies je liever voor een zwart of bruin model? Moet de tracker subtiel zijn, of mag hij best een beetje opvallen?
Beeldscherm
Er zijn wearables te krijgen met en zonder beeldscherm. Wearables zonder beeldscherm hebben wel vaak een systeem met lampjes, waardoor je toch een beetje kunt zien of je al bijna je dagelijkse stappendoel bereikt hebt of als er een smartphone notificatie binnen komt. Als je tijdens het trainen je hartslag continu in de gaten wilt houden, dan is een tracker zonder beeldscherm minder ideaal.
Motivatie
Ben jij al een zeer gemotiveerde sporter of kost het je moeite om iedere dag voldoende beweging te krijgen? Het kan motiverend werken om een wearable te kiezen die jou er op een subtiele manier op wijst dat het tijd is om in beweging te komen. Zo krijg je een seintje om je pols als het tijd is om weer even op te staan en je benen te strekken.
Geschreven door Anna Jacobs van SmartHealth.