Tegenwoordig is ons eten met zorg samengesteld en ontwikkeld. Maar dat ging niet altijd zo. Wij hebben een aantal wonderlijke verhalen voor je verzameld over de uitvinding van eten.
Cornflakes? Foutje, bedankt
In 1894 werkte W.K. Kellogg en zijn broer in een ziekenhuis in Michigan. Ze waren op zoek naar gezonde maaltijden voor patiënten. En zo aan het experimenteren met tarwegraan. Onbedoeld bleef op een dag een zak met graan open staan. De volgende ochtend bleek de tarwe slap en uitgedroogd, maar ze besloten die toch te gebruiken. Ze rolden de granen uit tot dunne, platte vlokken. Deze vlokken roosterden ze vervolgens en dat was het begin van de succesvolle onderneming Kellogg’s…
Geen wijn maar rozijn
Het verhaal gaat dat rozijnen zijn ontdekt toen de druivenoogst van een boer volledig was uitgedroogd. Wanneer dat precies is gebeurd is niet bekend. De eerste commerciële gewassen zijn in ieder geval 1873 ontstaan. In dat jaar creëerde wijngaard eigenaar William Thompson de “Thompson Seedless” druiven die tot vandaag de dag het meest worden gebruikt om rozijnen van te maken.
Yoghurt in de woestijn
Yoghurt is eigenlijk een gelukstreffer van een Arabische koopman. Tijdens zijn reizen door warme oorden droeg hij melk in zakken gemaakt van dierenmagen. Door de woestijnhitte kregen de bacteriën vrij spel in de zakken. Samen met het zuur dat achter was gebleven in de magen van de dieren, ontstond een proces dat ervoor zorgde dat de melk samenklonterde. Het resultaat? Yoghurt. Of die net zo lekker is als onze moderne variant dat durven we niet te zeggen.
Straffe bak
Over de ontstaansgeschiedenis van koffie doet een mooi verhaal de ronde. Lang geleden was een herder in Ethiopië genaamd Kaldi zijn kudde met geiten kwijt. Hij vond zijn de beesten al kauwend terug bij een struik met rode bessen. De geiten leken enigszins onder invloed te verkeren en dansten rondjes om elkaar heen. Kaldi besloot de bessen ook te proberen en voelde direct een energie over zich heen komen. Later vertelde Kaldi een monnik over de vitaliserende besjes, die direct besloot de bessen te koken en er een drankje van te maken. De monnik ontdekte dat de drank hem hielp wakker te blijven tijdens zijn gebedsuren. Straf bakkie dus.
Tofu
Over tofu bestaan een aantal legendes. In het oude China werd er veel gekookt met sojabonen. Zo werden de bonen gekookt, gepureerd of vermalen tot een saus. Een van de legendes vertelt over het moment rond 200 jaar voor onze jaartelling waarop een pot met gekookte en vermalen sojabonen per ongeluk werd vermengd met een mix van zeezout en calcium, waardoor er een gelachtige substantie ontstond. Tofu dus.
Ken jij ook verhalen over het ontstaan van ons voedsel? Deel ze in de reacties en wij gebruiken ze om het artikel aan te vullen!