Spierpijn komt bij iedereen voor, ook als je een getrainde sporter bent. Maar wat is dat nu precies, hoe ontstaat het én hoe kom je er vanaf? Spierpijn kun je onderverdelen in twee categorieën die hun eigen kenmerken hebben.
Twee soorten spierpijn
Er zijn twee soorten spierpijn die elk optreden na een intensieve inspanning.
1. Vroege spierpijn
De eerste categorie is de vroege spierpijn. Dit treedt op wanneer je bezig bent met de fysieke inspanning. Wanneer er niet genoeg zuurstof door je lichaam gepompt kan worden om aan de vraag naar energie te voldoen, kun je last van spierpijn krijgen. Dit fenomeen wordt ook wel verzuring genoemd.
2. Verlate spierpijn
De tweede vorm van spierpijn is de verlate spierpijn. Deze vorm voel je 48 uur na de inspanning het meest. Dit wordt veroorzaakt doordat er scheurtjes in je spieren zitten door fysieke inspanning. De scheurtjes zijn het resultaat van een krachtinspanning. Sterker nog, je breekt je lichaam alleen maar af. Dit fenomeen wordt ook wel verzuring genoemd. Door het zuurstoftekort ontstaat melkzuur, een afvalproduct dat vrijkomt bij het vormen van energie. Dit proces blijft net zo lang doorgaan totdat je spieren niet meer kunnen en je moet stoppen met de inspanning.
Wat kun je tegen spierpijn doen?
Tien tot twintig minuten in een (niet te) warm bad na een zware training helpt bij het afvoeren van afvalstoffen in je bloed. Ook de zwelling van je spieren en andere weefsels wordt op deze manier beperkt. Wanneer je de temperatuur van je spieren verhoogt, wordt de bloedcirculatie versneld. Zo krijgen je beschadigde spieren ook weer snel vers bloed vol met voedingsstoffen aangeleverd. Denk bijvoorbeeld aan 20-30 minuten heel rustig joggen of fietsen. Let op: doe dat pas een etmaal na de training.
Een massage (géén stimulerende) kan ook ingezet worden tegen spierpijn. Probeer vlak na de fysieke inspanning de pijnlijke spieren heel lichtjes te rekken. Hierdoor stimuleer je de bloedcirculatie waardoor je minder spierpijn zult ervaren. Wanneer het een ‘lichte’ vorm van spierpijn is, kun je dit zien als een reminder dat je goed je best hebt gedaan tijdens je vorige training.